· Meso za roštilj ne sme biti tek izva eno iz frižidera, jer se može dogoditi da iznutra ostane
hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature. Pre pe enja na roštilju, meso mora biti
sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaže uljem. Soliti i biberiti treba ga tek
kada je gotovo sasvim pe eno, jer so izvla i vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zape en biber
ima neprijatan ukus i miris.
· Mleveno meso bi e vazdušastije i manje kalori no ako se pomeša sa nemasnim krem
sirom umesto sa prezlama ili hlebom.
· Pile e meso e imati hrskavu koricu ako se tokom pe enja preliva limunovim sokom
razblaženim u malo vode.
· Ako vam je sok od pe enja malo pregoreo i ima gorak ukus, izvadite meso iz posude, sok
prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kašika vina, vratite meso u
ovu te nost i nastavite pe enje koliko je potrebno da meso omekša.
· Soku od pe enja možete dodati malo kisele pavlake, pa ete dobiti ukusan preliv za kuvan
krompir, pirina ili rezance.
· Kada meso ili povr e želite da pe ete u aluminijumskoj foliji, stavite ih na onu sjajnu stranu,
a zatim krajeve pažljivo pokupite i savijte, da za vreme pe enja ne bi iscurio sok. Dobro je
znati da pe enje u aluminijumskoj foliji traje malo duže nego pe enje u obi noj posudi.
· Ako vam je meso nekoliko dana duže stajalo u frižideru i dobilo neprijatan miris, operite ga
hladnom vodom i ostavite etvrt sata u blagom aju od kamilice.
· Kad pe ete meso koje je dugo stajalo u zamrziva u stavite pored njega nekoliko kriški
korena celera i pecite zajedno. Tako e meso biti ukusnije.
· Svako meso koje nameravate da pržite daleko je ukusnije i mekše ako ga prethodno neko
vreme držite u mleku.
· Džigerica e biti mekša i ukusnija ako se na svako par e pre prženja sipa po nekoliko kapi
vinskog sir eta. Nikako je ne treba soliti pre prženja, ve posle, ina e e biti žilava
· Meso za roštilj ne sme biti tek izva eno iz frižidera, jer se može dogoditi da iznutra ostane
hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature. Pre pe enja na roštilju, meso mora biti
sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaže uljem. Soliti i biberiti treba ga tek
kada je gotovo sasvim pe eno, jer so izvla i vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zape en biber
ima neprijatan ukus i miris.
· Mleveno meso bi e vazdušastije i manje kalori no ako se pomeša sa nemasnim krem
sirom umesto sa prezlama ili hlebom.
· Pile e meso e imati hrskavu koricu ako se tokom pe enja preliva limunovim sokom
razblaženim u malo vode.
· Ako vam je sok od pe enja malo pregoreo i ima gorak ukus, izvadite meso iz posude, sok
prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kašika vina, vratite meso u
ovu te nost i nastavite pe enje koliko je potrebno da meso omekša.
· Soku od pe enja možete dodati malo kisele pavlake, pa ete dobiti ukusan preliv za kuvan
krompir, pirina ili rezance.
· Kada meso ili povr e želite da pe ete u aluminijumskoj foliji, stavite ih na onu sjajnu stranu,
a zatim krajeve pažljivo pokupite i savijte, da za vreme pe enja ne bi iscurio sok. Dobro je
znati da pe enje u aluminijumskoj foliji traje malo duže nego pe enje u obi noj posudi.
· Ako vam je meso nekoliko dana duže stajalo u frižideru i dobilo neprijatan miris, operite ga
hladnom vodom i ostavite etvrt sata u blagom aju od kamilice.
· Kad pe ete meso koje je dugo stajalo u zamrziva u stavite pored njega nekoliko kriški
korena celera i pecite zajedno. Tako e meso biti ukusnije.
· Svako meso koje nameravate da pržite daleko je ukusnije i mekše ako ga prethodno neko
vreme držite u mleku.
· Džigerica e biti mekša i ukusnija ako se na svako par e pre prženja sipa po nekoliko kapi
vinskog sir eta. Nikako je ne treba soliti pre prženja, ve posle, ina e e biti žilava
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu